„Meditaţia este o stare mintală care permite unei persoane să nu se gândească la treburile zilnice... Meditaţia este, poate, procedeul cel mai vechi şi, fără îndoială, unul dintre cele mai eficiente pentru a obţine pacea mintală... Este foarte important să alegem locul şi momentul pentru a medita. Ideal ar fi să meditezi zilnic în acelaşi loc şi la aceeaşi oră... Poziţia la meditaţie trebuie să fie comodă, dar nu excesivă. Metodele tradiţionale sugerează aşezarea pe un covor sau pe o rogojină cu picioarele încrucişate. Unii se simt însă prea orientali în această poziţie. Pentru aceştia se recomandă să se aşeze pe un scaun sau pe un fotoliu... Alegerea punctului asupra căruia să te concentrezi este la fel de importantă. Este vorba de a alege obiectul sau experienţa spre care se va concentra meditaţie. Anumite tradiţii sugerează o mantra (un cuvânt sau o frază scurtă care se repetă continuu), altele preferă mandala (un desen cu o figură geometrică asupra căreia se concentrează privirea), iar altele, un perete complet alb asupra căruia să te concentrezi. Noi recomandăm o experienţă care are cele mai mari posibilităţi de a fi, în acelaşi timp, profundă şi plină de conţinut semnificativ: este vorba de alegerea unui scurt pasaj[1] din Sfintele Scripturi ca punct de concentrare al meditaţiei.”
[poll id="5"]
Cele mai multe persoane care citesc pasajul de mai sus, fără a vedea în prealabil cartea din care este luat, consideră că este scris de un autor new age. Până acum, din zecile de persoane cărora le-am citit acest pasaj, niciuna nu a spus că este un pasaj dintr-o carte scrisă de un adventist și destinată adventiștilor, precum și celor din lume pe care dorim să-i ajutăm. Autorul este decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi Psihologie din cadrul Universităţii adventiste Walla Walla. Originar din Madrid, Spania, acesta a studiat la Universitatea din Madrid pentru a deveni profesor şi psiholog, apoi a obţinut titlul de doctor în psihologia educaţiei la Universitatea Andrews. A lucrat ca profesor, consilier şi administrator în Spania, Marea Britanie, Filipine şi Statele Unite. Autor al mai multor cărţi pe tema sănătăţii mintale şi spirituale, el este căsătorit cu Annette şi au doi copii adulţi: Claudia şi Eric. Cel de care vorbim este Julian Melgosa, iar citatul de mai sus se găsește în cartea „Fără stres” publicată de Editorial Safeliz şi Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2000, pagina 145-148.
Anul acesta, probabil fără a cunoaște fundalul spiritual al acestui om și lucrurile pe care le crede, Departamentul Misiunea Femeii, din cadrul Uniunii Române, a preluat de la Conferința Generală un material scris de el pentru a fi prezentat în biserici cu ocazia Zilei Prevenirii Violenței, pe data de 8 august 2015. O scurtă privire asupra materialului și a prezentărilor power point pe care pastorii au fost rugați să le ofere surorilor responsabile de departament, pentru a fi abordate „corescpunzător (sic) și să aibă eficiența dorită”, scoate în evidență că Melgosa promovează câteva soluții care implică probleme serioase pentru un creștin:
1) Tehnici psihologice – deși în ultima vreme biserica folosește din ce în ce mai mult tehnici psihologice, unele dintre acestea ridică mari semne de întrebare pentru cei care cunosc istoria dezvoltării acestei pseudoștiințe prin care Satana „lucrează cu acea putere care trebuie să caracterizeze eforturile sale în perioada dinaintea încheierii timpului de încercare.” – Ellen White, Mărturii, vol. 1, 290.
2) Gândirea pozitivă, element prezent în evanghelia predicată de oameni ca Tony Campolo, Robert Schuller, Norman Vincent Peale ș.a.m.d, autori care nu au nimic în comun cu solia adevărului prezent, ba mai mult lucrarea lor are serioase conotații spiritiste.
La pagina 32 a broșurii, Melgosa propune: „De exemplu, imaginează-ţi următoarele scenarii: (a) ţi-ai pierdut locul de muncă din cauza temperamentului tău necontrolat sau (b) soţia/copiii tăi este rănită/sunt traumatizaţi din cauza acceselor tale de mânie şi trântirii uşilor. Alege o istorisire biblică/ personaj biblic şi vizualizează scena. Fii pregătit să ţi-o aduci aminte atunci când mânia escaladează. De exemplu, imaginează-ţi-l pe Simon Petru trăgând sabia şi tăind urechea robului marelui preot. Iar apoi, ascultă-L pe Isus spunând: «Petru, pune sabia în teacă!»”
Norman Vincent Peale sfătuia într-una din cărțile sale: „Obişnuiţi-vă ca în timpul zilei să vă aduceţi în memorie scene liniştitoare – o vale scăldată în lumina înserării, un clar de lună strălucind peste valuri sau o plajă cu nisip fin, dezmierdată de apele mării... Aceste imagini mentale vor acţiona asupra cugetului asemenea unui balsam.” - Norman Vincent Peale, Puterea gândirii positive, Editura Colosseunm, Bucureşti 1995, pagina 32.
Cu siguranță că ne va fi greu să credem că cei aflați în poziții de răspundere în biserica noastră ar putea să ne otrăvească cu tehnici izvorâte de pe tărâmul întunericului, dar ce poți să zici când unul din cei mai mari psihologi ai lumii noastre, Michael Yapko, spune despre tehnica promovată de Melgosa și Peale următoarele: „De multe ori terapeuţii nu sunt nici măcar conştienţi că ceea ce fac este hipnoză. Ei fac ceea ce numesc imaginaţie ghidată sau meditaţie ghidată, care sunt cu adevărat tehnici hipnotice principale.” - Michael Yapko, citat în False Memory Syndrome Foundation Newsletter, august-septembrie, 1993, pagina 3. Yapko este un psiholog renumit la nivel internaţional pentru munca sa în depresie şi psihoterapie. A avut un interes special, care se întinde pe parcursul a trei decenii, în complexitatea tratamentului scurt, aplicaţiile clinice ale hipnozei şi ale altor metode directive, şi tratarea strategică a tulburărilor de depresie majoră. Mai multe informații despre vizualizare și imaginație ghidată ca tehnici de hipnoză puteți găsi în cartea lui Yapko, Trancework: an introduction to the practice of clinical hypnosis.
sau:
„Din moment ce nu am niciun atașament real pentru cuvântul hipnoză, în cazul în care utilizarea tuturor acelor principii și tehnicii, sub un nume diferit, mult mai acceptabil, servește terapiei, voi face așa. În cazul în care un pacient cu cancer se teme de hipnoză, dar vrea să experimenteze beneficiile anticipate ale tehnicilor de vizualizare, de ce să-i țin o lecție despre cum vizualizarea este un tip specific de tehnică hipnotică. Ar putea crea o rezistență fără rost. În loc ca să dezvolte un sentiment pozitiv față de hipnoză, el sau ea ar putea dezvolta un sentiment negativ despre vizualizare.” - Michael Yapko, Trancework: an introduction to the practice of clinical hypnosis, Brunner-Routledge, New York, 2003, pagina 247-248.
3) Programarea Neuro-Lingvisitică (Neuro-linguistic programming - NLP) este și ea un fel de tehnică hipnotică, care încearcă să înlocuiască hipnoza clasică cu cuvinte. Tehnica a fost dezvoltată de Richard Wayne Bandler (autor și instructor în domeniul dezvoltării de sine) și John Thomas Grinder (autor, lingvist, consultat în chestiuni administrative). Unii psihologi sau specialiștii în dezvoltare personală și profesională, fac bani serioși cu această tehnică, în vreme ce alții sunt sceptici că este o tehnică care satisface cerințele științei moderne. André Muller Weitzenhoffer, unul din specialiștii în tehnici hipnotice, analizând în decursul a zeci de ani dezvoltarea NLP a tras concluzia că această tehnică nu poate fi luată în serios pentru că nu se ridică la nivelul hipnozei lui Whittaker, Virginia Satir sau Erickson. El a definit NLP-ul ca fiind: „eforturi arogante de a reduce hipnotismul la cuvinte magice” - André Muller Weitzenhoffer, (1989). "Chapter 8 "Ericksonian Hypnotism: The Bandler/Grinder Interpretation"". The Practice of Hypnotism Volume 2: Applications of Traditional and Semi-Traditional Hypnotism. Non-Traditional Hypnotism (1st ed.). New York: John Wiley & Sons, Inc. p. 305
La pagina 33 a broșurii, Melgosa spune:
„ 1. Spune „OPREŞTE-TE!” Spune-ţi aceste cuvinte în mod ferm, chiar cu voce tare dacă situaţia permite pentru a-ţi alunga gândul din minte imediat.
2. Scoate-ţi ideea din minte. Alungă gândurile cu totul. Cel mai bine este să vii cu alte idei care vor înlocui gândurile nedorite.
3. Încearcă să-ţi distragi atenţia. Cum? Ieşi la o plimbare, aleargă o tură, fă curăţenie sau gândeşte-te la un lucru care te binedispune.”
Iată cum arată tehnica NLP când oamenilor li se spune deschis despre NLP (http://www.nlpexplorer.ro/articole/articole-dezvoltare-personala/puterea-afirmatiilor-pozitive/):
„Folosirea corecta a afirmațiilor pozitive este un pas important în schimbarea gândurilor tale inconștiente și în schimbarea în bine a vieții tale. … În rândurile de mai jos găsești o serie de astfel de afirmații alese cu atenție și testate în timp, afirmații pozitive care te vor ajuta să începi…
- elimin tot ceea ce este negativ
- îmi controlez gândurile
- înmagazinez gânduri pozitive
- eu sunt responsabil/ îmi conduc mintea
- aleg sa gândesc pozitiv”
4) La pagina 36, Melgosa spune: „Persoanele care au probleme cu mânia să ceară intervenţia Duhului Sfânt prin rugăciune, meditaţie asupra Scripturii, activităţi spirituale, momente de pace şi linişte şi (dacă este posibil) ajutor specializat – consiliere.”
Să fie meditația pe care o propune în această broșură, aceeași pe care o descrie în cartea „Fără stres”? Noi credem că da. Să fie mersul la consilier, o recomandare a acelor șamani moderni, care nu mai folosesc puterea cuvintelor împreună cu plante, fum și ritualuri, ci care au asociat acestor cuvinte elemente recunoscute de știința modernă și promovate de mari pastori și autori ai creștinismului? Noi credem că da.
Deși lucrurile spuse aici au nevoie de mai multe explicații, intenția acestui articol nu este aceea de a le oferi, ci doar de a atrage atenția asupra unor tehnici promovate în poporul lui Dumnezeu, plecând de la nivelul Conferinței Generale. Da, credem că o inimă veselă este un bun leac, dar aceasta nu este veselă atunci când este manipulată și hipnotizată de tehnici dezvoltate în lumea străină de Biblie.
Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul, recomandăm a se căuta legătura care există între aceste tehnici psihologice și exercițiile spirituale ale lui Ignațiu de Loyola, precum și disciplinele spirituale promovate de protestanți.
Materialul a fost pregătit de:
Conferinţa Generală
Comitetul de Prevenire a Abuzului
Serviciul de Capelanie Adventistă
Adventist Review
Departamentul Copii
Departamentul Educaţie
Departamentul Familie
Departamentul Sănătate
Asociaţia Pastorală
Departamentul Misiunea Femeii
Departamentul Tineret
[1] Introducerea subtilă a Lectio Divina.
ZA:
a comentat la: Tabăra MAHANAIM
David Ionita:
a comentat la: Tabăra MAHANAIM
Robert Neacsu:
a comentat la: Despre sanctuar