Sursa: catholica.ro - În dimineaţa zilei de luni, 4 mai 2015, Papa Francisc a primit-o în audienţă pe Antje Jackelen, Arhiepiscop luteran de Uppsala, Suedia, care a condus o delegaţie la Vatican din partea Bisericii Evanghelice-Luterane. Papa i-a salutat cordial şi a amintit a 50-a aniversare de anul trecut a decretului Conciliului Vatican II despre ecumenism, „Unitatis Redintegratio”, care continuă să fie punctul cheie de referinţă pentru eforturile ecumenice ale Bisericii Catolice.
„Acest document este o invitaţie adresată tuturor catolicilor de a merge pe calea unităţii pentru a depăşi diviziunile dintre creştini”, care nu doar „se opun deschis voinţei lui Cristos, ci sunt şi un scandal înaintea lumii şi dăunează celei mai sfinte dintre cauze: predicarea Evangheliei la toată făptura”. Decretul „exprimă un profund respect şi o profundă apreciere faţă de acei fraţi separaţi de noi, cărora în coexistenţa de zi cu zi riscăm uneori să le acordăm puţină atenţie. În realitate, ei nu trebuie percepuţi ca adversari sau competitori, ci recunoscuţi pentru ceea ce sunt: fraţi în credinţă”.
„Catolicii şi luteranii trebuie să caute şi să promoveze unitatea în Dieceze, în parohii, în comunităţi din întreaga lume”, a subliniat Papa, menţionând recentul document „De la conflict la comuniune. Comemorarea comună luterano-catolică a Reformei în 2017″, publicat de Comisia Luterano-Catolică pentru Unitate. „Sperăm sincer ca această iniţiativă să poată încuraja, cu ajutorul lui Dumnezeu şi colaborarea cu El şi între noi, realizarea de paşi înainte pe calea unităţii”. Chemarea la unitate implică de asemenea „un îndemn puternic la angajamente comune la nivel caritabil, în favoarea tuturor celor care suferă în lume ca rezultat al sărăciei şi violenţei, şi au nevoie specială de milostivirea noastră. Mărturia fraţilor noştri persecutaţi ne îndeamnă în particular să creştem în comuniune fraternă.”
„Problema demnităţii vieţii umane, care trebuie întotdeauna să fie respectată, este foarte urgentă, aşa cum sunt problemele legate de familie, căsătorie şi sexualitate, care nu pot fi lăsate la o parte sau ignorate de teama periclitării consensului ecumenic deja atins. Ar fi păcat dacă noi neînţelegeri confesionale s-ar consolida cu privire la aceste importante probleme”. Papa Francisc a concluzionat mulţumind Bisericii Luterane Suedeze „pentru primirea făcută atât de multor emigranţi sud-americani în timpurile de dictatură, o primire fraternă care a permis familiilor să crească”.
ZA:
a comentat la: Tabăra MAHANAIM
David Ionita:
a comentat la: Tabăra MAHANAIM
Robert Neacsu:
a comentat la: Despre sanctuar