Ce ar fi putut fi - poate fi

Vimeo

O versiune neautorizată a unei producții video realizată de Conferința Generală, o parte a filmului „Ce ar fi putut fi” a fost distribuită online săptămâna trecută cu mult înaintea termenului stabilit, 16 mai 2015. Filmul portretizează momentele de la Sesiunea Conferinței Generale din anul 1901 și viziunea lui Ellen White din anul 1903 privind acea sesiune. Acesta a fost realizat de Asociația Pastorală a Conferinței Generale ca o chemare, un apel făcut bisericii, de a lua parte, în ultimul ceas, la redeșteptarea și reforma care să grăbească a doua venire.

,,Am dorit să avem o lansare mondială, iar versiunea care a fost postată nu era completă, nu era versiunea autorizată”, a spus scenaristul și vice-președintele pentru Dezvoltare a Radio Mondial Adventist, Jim Ayer. ,,Nu știm sigur cine a distribuit-o. Am trimis copii la câțiva să primim un feedback și l-am trimis la toți președinții de diviziune.”

Ayer nu a cerut ca versiunea care a apărut pe internet să fie îndepărtată, iar, în schimb, versiunea finală a fost postată mai devreme, pe 20 martie.

Ideea filmului a plecat de la o prezentare făcută de Ron Clouzet, directorul pentru Evanghelizare a Diviziunii Nord Americane, la o întâlnire a comitetului pentru redeșteptare și reformă. În acea prezentare Clouzet a vorbit, pe scurt, despre ce s-a petrecut în 1901, iar lucrul acesta a stârnit interesul lui Ayer. După ce proiectul a fost prezentat președintelui Wilson, iar el l-a aprobat, s-a început scrierea scenariului. Pentru realizarea filmului s-a stabilit un buget de 47.000 $, iar filmările au început în a doua săptămână din ianuarie.Filmările s-au realizat în San Francisco, la biserica centrală, care se aseamănă cu tabernacolul din Battle Creek, locul unde a avut loc sesiunea în 1901, precum și în casa lui Ellen White de la Elmshaven.

Salutăm cu bucurie una din ideile acestui film, și anume aceea că biserica a putut întârzia și chiar a întârziat revenirea lui Isus. Este un adevăr care trebuia recunoscut de către administrația de la Conferința Generala, cu atât mai mult este un beneficiu pentru adventiștii români care au fost dezinformați de cartea „Aparenta întârziere”, scrisă de Arnold Valentin Wallenkampf și publicată de Editura Viață și Sănătate. O recenzie a cărții puteți urmări AICI.

(Intervenția lui Ellen White a fost adaptată în film la timpul prezent, dar, în traducere, am păstrat-o exact așa cum a fost rostită de Ellen White în 1901.)

UPDATE: 25 martie – Discursul lui Ellen White din ziua deschiderii Conferinței din 1901 poate fi citit AICI, sau descărcat PDF de AICI.

8 aprilie 2015 - Conferința Generală din 1901 - analiză video

Conferinta Generala din 1901 from Zguduirea Adventismului on Vimeo.

Subiecte

Distribuie