ML 1 – 7. Rămășița și disidenții

Youtube
Vimeo

Ascultă audio această prezentare în Apple Podcast  sau Google Podcast.

Studiul patru deși este un subiect diferit și poate fi tratat ca atare, vă rog să-l priviți și ca o completare a studiului anterior. Va trebui să învățăm încă câteva lucruri care au legătură cu studiul 3.

Reamintesc declarația lui Knight:

Nu poți înțelege astăzi adventismul dacă nu înțelegi ce s-a întâmplat în anii ’50. În centrul acelei crize se găsește tensiunea teologică neîntreruptă dintre acele idei teologice pe care adventismul le împărtășește cu alți creștini și acelea care fac deosebită denominațiunea.”  – George Knight, End-Time Events and The Last Generation, The Explosive 1950s, Pacific Press Publishing, 2018, p. 24 (Kindle Edition)

Vom ține cont de această afirmație și vom încerca să vedem ce putem înțelege din evenimentele care au avur loc în anii 1950. Vă reamintesc pe scurt că în perioada dintre 1930 și finele anilor 1950, M.L. Andreasen a fost teologul cel mai important al bisericii. Amintesc slujbele în care el a slujit în biserică: președintele Conferinței Greater New York (1909-1910), președintele seminarului teologic (1910 - 1918), decanul colegiului Atlantic Union (1918-1922), decan al Colegiului Misionar Washington (1922-1924), președintele Conferinței Minnesota (1924-1931), președinte colegiului Union, Nebraska (1931-1938), secretar de câmp al Conferinței Generale (1938-1950) și profesor la Universitatea Andrews între 1937-1950.

Observăm că în studiul nostru de caz,  Knight-Adams-Szallós, avem de-a face cu un atac puternic împotriva unui coleg pastor care a deținut funcții importante în biserică. Întrebarea care se ridică este: Când vedem un astfel de atac ar trebui să-l interpretăm ca un atac la adresa bisericii? M.L. Andreasen este acuzat pe baza unor premize false și este acuzat tocmai pentru credința adventă curată. Să fie aceasta un atac la adresa bisericii? Dar atitudinea unora care vor sta în apărarea lui Andreasen și a adevărurilor încredințate de Dumnezeu Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, să fie un atac la adresa bisericii? La aceste întrebări veți răspunde singuri.

Studiul nostru se va concentra pe lecțiile pe care le putem învăța din evenimentele anilor 1950. Este nevoie să învățăm aceste lucruri pentru a ne fi de ajutor în prezent și în viitor. În mod special tinerii trebuie să învețe aceste lecții, pentru a nu repeta istoria.