Vicarius Filii Dei - partea IV - Clarificarea criteriilor

Pentru a produce confuzie cu privire la identitatea fiarei din Apocalipsa 13 și a numărului numelui ei, Lucifer a introdus mai multe nume a căror valoare însumează 666. Văzând câte nume însumează 666, mulți oameni se confruntă cu un blocaj de gândire și nu mai pot asocia numărul 666 cu unul din titlurile pontifului roman. Din păcate, blocajul acesta este prezent nu numai în rândurile credincioșilor din alte denominațiuni, ci și în rândul bisericii noastre. Publicațiile oficiale ale bisericii descurajează folosirea numărului 666 ca fiind aplicabil papei.

O altă metodă de a distrage atenția de la semnificația numărului numelui fiarei romane este aceea de a aduce în atenția publicului oameni sau evenimente care par a avea legătură cu numărul. Un fel de poveste cu lupul la oi. Îl putem aminti pe Jose Flores Pereira, un pastor protestant, care pe 9 septembrie 2009 deturnează un avion aflat în zbor între Cancun și New Mexico. După ce a fost arestat de poliție a declarat că a acționat în aceea zi pentru că 9/9/9/ era inversul lui 6/6/6. În aceeași categorie se încadrează și evenimentul legat de compania americană Procter & Gamble care a angajat detectivi pentru a investiga originea interpretărilor legate de 666. Sătui de atâtea zvonuri false, oameni nu vor mai reacționa la aflarea adevărului, la fel ca sătenii care la a treia strigare a tânărului că vine lupul nu i-au mai acordat atenție.

Istoria interpretării numelui Vicarius Filii Dei ca însumând 666 nu este pură întâmplare. Nu avem niciun motiv să ne ferim de această asociere. În plus, chiar avem motive care o susțin. Pe lângă faptul că valoarea numerică a titlului Vicarius Filii Dei este 666, trebuie să luăm în considerare următoarele aspecte:

 1. Numele se aplică unei entități umane

Lucrul acesta reiese foarte clar din Biblie și asta exclude categoric interpretări ca: coduri de bare, cărți de identitate, pașapoarte, CIP-uri, coduri bancare, perioade de timp sau ideea că acest număr identifică o umanitate coruptă. Biblia ne spune fără urme de îndoială că fiara este o persoană, deci numărul trebuie să aparține unei persoane.

 1. Se referă strict la papalitate

Biblia prezintă un antichrist, numit în alte locuri fiară sau cornul cel mic. Antichristul este diferit de ceilalți antichriști, are un moment de timp în care apare, o anumită perioadă de dominație, cu el se va război rămășița și va fi nimicit de Isus Hristos. Este limpede că Biblia identifică papalitatea prin aceste noțiuni. De vreme ce Nebucadnețar era capul de aur, iar argintul era Medo-Persia, este clar că Dumnezeu avea în vedere împărăția sau împăratul. De vreme ce papalitatea este fiara sau antichristul, este numai normal ca papa să fie exact fiara sau antichristul. Numele trebuie să reflecte și gândirea papalității.

 1. Trebuie să fie un nume latin

Nu avem de ce să calculăm valoarea 666 pornind de la nume din diferite limbi antice. Atunci când vorbim de fiară vorbim de limba ei și aceasta este limba latină. În consecință valoarea numelui trebuie aplicată numelui latin.

 1. Este un singur nume sau titlu

Apocalipsa 13 începe cu o pluralitate de nume, dar la sfârșit indică doar unul singur a cărui număr este 666.

 1. Este un nume blasfemator

Când vorbim de valoarea numelui sau titlului fiarei trebuie să știm că avem de-a face cu o valoare care rezultă dintr-un nume care este o blasfemie la adresa Dumnezeului cerului.

Toate aceste caracteristici, dar și altele, ar trebui să se regăsească în interpretarea pe care o dăm numelui fiarei. Fără a ține seama de ele putem fi ușor distrași de teologi care introduc în adventism o nouă agendă.

Aplicație smartphone

Aplicație 1888 Minneapolis

Podcast

Comentarii recente

Politica pentru comentarii

 1. Paul Bucur: Prezentările au fost înregistrate, dar nu vor fi…

  a comentat la: Tabăra MAHANAIM

 2. Filip Balt: Daca ati integistrat prezentarile va rog publicati-le, caci…

  a comentat la: Tabăra MAHANAIM

 3. Paul Bucur: Kevin Paulson este autorul. Deasupra titlului, lângă categoria…

  a comentat la: De ce Desmond Ford a greșit cu privire la sanctuar? - partea 1

Distribuie