Breaking News

Masă rotundă

Back to homepage
Masă rotundă

În această serie de prezentări video, Masa rotundă adventistă, pastorii Ron Spear, Russell și Colin Standish și Ray DeCarlo dezbat subiecte fierbinți cu care Adventismul se confruntă de zeci de ani. Chiar dacă prezentările sunt din anul 1992, ele continuă să fie de actualitate și astăzi când problemele amintite de ei s-au accentuat iar starea spirituală a membrilor bisericii s-a agravat. Fiecare subiect este de o importanță vitală, deoarece este strâns legat de conceptul marii lupte și de misiunea unică ce a fost încredințată Bisericii Adventiste – Evanghelia veșnică a soliei neprihănirii prin credință în cele trei solii îngerești. Discuțiile vor aduce în fața noastră motivele care stau la baza întârzierii lui Hristos despre care serva Domnului a vorbit de multe ori. Față în față cu realitățile prezentate va trebui să recunoaștem nevoia după o pocăință sinceră și o mărturisire a greșelilor trecute. Atât liderii bisericii cât și membrii sunt invitați să urmărească cu mare atenție aceste prezentări pentru a analiza experiența unor pastori și angajați ai bisericii care au sesizat pericolele noii teologii.

Cu excepția lui Ray DeCarlo, toți ceilalți au lucrat în cadrul structurii organizatorice a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Pastorul Ron Spear a terminat teologia la Colegiul Walla Walla în anul 1954. A păstorit mai multe biserici din California de sud între anii 1960-1966 pentru ca în 1967 să preia biserica din Kaneohe, Hawaii. În iunie 1969 pastorul Spear a plecat în Tanzania și a stat acolo pâna în 1972 când nepotul său s-a îmbolnăvit grav și s-a întors în America pentru a fi cu el. După întoarcerea acasă Ron Spear a păstorit biserica Vallejo Drive  din Glendale. Printre altele a fost de-a lungul lucrării în cadrul organizației bisericii evanghelist, secretar de departament în cadrul Uniunii din Tanzania și reprezentat de zonă pentru Review and Herald.  În cele din urmă a ales să opteze pentru o slujire privată alăturându-se organizației Hope International și a pornit revista Our Firm Foundation în 1984. Colin Standish a fost hirotonit pe 17 aprilie 1971 și a slujit înainte și după hirotonire în poziții academice și administative în cadrul mai multor colegii adventiste. A fost numit președinte al Departamentului de Educație în cadrul Colegiului Adventist Avondale din Australia în anul 1965. Ulterior a fost decan al colegiului West Indies (1970), președinte al aceluiași colegiu între 1970-1973, președinte al Departamentului de Psihologie al colegiului Columbia Union și președinte al aceleiași instituții între 1974-1978, pentru ca apoi, între 1978-1983, să fie decan al colegiului Weimar. A fost invitat să fie președintele fondator al Colegiului Hartland instituție pe care a condus-o până în martie 2011. Fratele său geamăn, Russell Standish, de profesie medic internist a fost chemat să slujească Domnului în cadrul unei misiuni medicale pe teritoriul Far Eastern Division, cunoscută acum ca Southern Asia-Pacific Division/SSD. A slujit în calitate de medic în spitalele bisericii din Penang și Bangkok din diviziunea mai sus amintită, precum și în spitalul Austin din Australia. A condus programul medical la Enton Hall din Marea Britanie însă a slujit și pastoral fiind hirotonit pe 6 decembrie 1980. Prin el Domnul a lucrat pentru a scoate salva de la închiderea iminentă spitalul Bisericii Adventiste din Bangkok unde a fost și președinte. Slujirea sa în cadrul bisericii s-a încheiat în anul 1992 când a fost dat afară din slujba sa de către Australasian Division din cauza faptului că a vorbit și a scris împotriva noii teologii care a intrat în biserică în special prin Edward Heppenstall, Desmond Ford și cartea Questions on Doctrine.

Avem așadar posibilitatea să ascultăm oameni care au stat în linia întâi a misiunii adventiste și care pot aduce o mărturie despre amenințarea reală a noilor învățături care s-au strecurat în biserică după 1950. La sfârșitul paginii, după prezentările video, veți găsi o galerie cu poze din Adventist Yearbook arătând câteva din slujbele acestor trei slujitori.

 

1. Zguduirea adventismului – partea 1

2. Zguduirea adventismului – partea 2

3. Zguduirea adventismului – partea 3

4. Apostazia Omega

5. Solia primului înger

6. Solia celui de al doilea înger

7. Solia îngerului al treilea – partea 1

8. Solia îngerului al treilea – partea 2

9. Personificarea lui Hristos de către Satana

10. Strigă în gura mare, nu te opri!

11. Păcatul original

12. Solia 1888 – acceptarea și respingerea ei

13. Spiritul Profeției și biserica adventistă

14. Standarde adventiste 

15. Sanctuarul – partea 1

16. Sanctuarul – partea a 2-a

17. Apocalipsa 13 – partea 1

18. Apocalipsa 13 – partea a 2-a

19. Spiritismul

20. Creație versus evoluție

 

Prezentările de mai jos au fost traduse ca urmare a zvonurilor răspândite în comunitățile adventiste din România ca urmare a apariției pe acest site a seriei Masa rotundă adventistă. Avem așadar în videourile de mai jos câteva detalii ale unei istorii mai puțin cunoscute adventiștilor din România: acuzațiile Diviziunii Nord Americane aduse împotriva organizațiilor Hope International și Hartland. Aceste acuzații au fost preluate de administrațiile bisericii din România și împrăștiate prin comunități. Deși am putea să ne spunem părerea despre aceste acuzații am preferat mai degrabă să-i lăsăm pe cei acuzați să răspundă. Ei au făcut-o în anul 1992 și 1993, iar argumentele lor vă stau acum la dispoziție pentru a putea trage o parte din concluzii.

 1. Probleme: confuzie sau soluții? – partea 1

 2. Probleme: confuzie sau soluții? – partea a 2-a

 3. Probleme: confuzie sau soluții? – partea a 3-a

 4. Probleme: confuzie sau soluții? – partea a 4-a

Analiza cărții Probleme: Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și anumite organizații independente