Breaking News

Comisia de dialog catolico-ortodox se reuneşte la Amman

Comisia de dialog catolico-ortodox se reuneşte la Amman

ort-catCea de-a VIII-a sesiune plenară a Comisiei mixte internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe va avea loc la Amman, Iordania, între 15 şi 23 septembrie, la invitaţia Patriarhului greco-ortodox de Ierusalim,  Teofilos al III-lea. Din România la sesiune va participa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Sesiunea va fi condusă de Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, şi de Mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergamon, din partea Patriarhiei ecumenice. Ca în ocaziile anterioare, la întâlnire vor participa câte doi reprezentanţi ai fiecăreia dintre cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale, precum şi numeroşi reprezentanţi catolici. Sesiunea plenară va examina proiectul de document intitulat „Sinodalitate şi primat”, redactat de comitetul de coordonare al Comisiei în timpul a două întâlniri desfăşurate la Roma în 2011, respectiv la Paris în 2012.

Studiul relaţiei teologice şi antropologice dintre primat şi sinodalitate în viaţa Bisericii, în context local, regional şi universal, ar trebui să ofere un cadru de referinţă pentru problema crucială a rolului Episcopului Romei în Biserica Universală. În Amman, membrii Comisiei vor trebui să evalueze dacă proiectul de document reflectă în mod adecvat consensul actual existent pe această temă delicată sau dacă este necesar să se exploreze tema mai în profunzime. Sesiunea plenară va oferi participanţilor şi ocazia să împărtăşească momente de rugăciune cu comunităţile creştine locale şi să îşi exprime solidaritatea cu cei care suferă în urma conflictelor în desfăşurare din regiune.

adaptat după catholica.ro


Related Articles

Ce s-ar face Isus fără biserică?

În predica din ziua anului nou papa Francisc a declarat că Isus și mama Sa sunt inseparabili la fel ca

Vești ecumenice de la Wittenberg

Pregătirile luteranilor pentru comemorarea reformațiunii împreună cu Biserica Catolică au inclus și realizarea unei grădini în orașul Wittenberg, în apropierea

Delegație luthernă finladeză în vizită la Roma.

Marți dimineața papa Francisc s-a întâlnit cu o delegație ecumenică a Bisericii Lutherane. Grupul a făcut o călătorie din Finlanda